Ιστορία της Ενορίας Κοκκίνη Χάνι

Η Ενορία Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου, δεν έχει μακρύ ιστορικό παρελθόν.
Οι ρίζες της πρέπει να αναζητηθούν στο έτος 1933 και εξής, όταν ο Ιερομόναχος Καλλίνικος Δασκαλάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Ανωπόλεως, ανήγειρε τον πρώτο μικρό Ιερό Ναό επ’ ονόματι των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, σε οικόπεδο το οποίο πρόσφερε ο αείμνηστος Νικόλαος Θεοφίλου Φανταουτσάκης.
Το έτος 1938 ο Ναός εγκαινιάστηκε και αποτελούσε εξωκλήσι της προαναφερομένης Ι. Μονής ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούσε και ποιμαντικές ανάγκες των λιγοστών κατοίκων της περιοχής.
Η σταδιακή όμως αύξηση των οικογενειών της περιοχής στα τέλη της δεκαετίας του 1950, και οι ενέργειες του τότε καθηγουμένου της Ι. Μονής Παναγίας της Κεράς, Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Ασπετάκη, οδήγησαν τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο να ζητήσει από την Ελληνική Πολιτεία να συσταθεί μια νέα Ενορία και ο μικρός Ναός να λειτουργήσει ως ενοριακός.
Το 1963 με την υπ’ αριθμ 222/20-12-1963 απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου γίνεται το όραμα πραγματικότητα και οι 32 οικογένειες συγκαταλέγονται επίσημα στα μέλη της νεοϊδρυθείσης Ενορίας Αγ. Αναργύρων Κοκκίνη Χάνι(Φ.Ε.Κ. 171/Α΄/8-10-1964).
Στα μετέπειτα χρόνια ο πληθυσμός της Ενορίας αύξανε αλματωδώς και οι λειτουργικές ανάγκες του πολυπληθούς εκκλησιάσματος δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τον μικρό Ι. Ναό των Αγ. Αναργύρων. Έτσι (δεκαετία του 1990) πάρθηκε η απόφαση για την ανέγερση ενός νέου μεγαλύτερου Ι. Ναού επ’ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστίν».
Στις μέρες μας η Ενορία έχει μετονομαστεί με την υπ΄αριθμ 117/8-7-2016 απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου σε Ενορία Ιερού Ενοριακού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστίν» Κοκκίνη Χάνι (Φ.Ε.Κ. 711/Β/8-3-2017). Στο νέο Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον εστίν», όπου και η έδρα της Ενορίας, τελούνται όλες οι ακολουθίες ενώ συνεχίζονται με τις άοκνες προσπάθειες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου οι εργασίες αποπεράτωσής του.


Εκτύπωση   Email