Εργασίες αποπεράτωσης

Οι εργασίες για την ανέγερση και αποπεράτωση του κυρίως Ι. Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστίν» Κοκκίνη Χάνι άρχισαν τον Οκτώβριο του 2003, μετά από ολοκλήρωση νέας στατικής μελέτης από τον κ. Νικόλαο Γωνιωτάκη, Πολιτικό Μηχανικό, λόγω ανάγκης τροποποίησης των υπαρχόντων σχεδίων του Ναού.
Στην πρώτη φάση εργασιών (Οκτώβριος 2003 – Ιούλιος 2004) έγινε εκσκαφή ανατολικά του ημιυπόγειου κτηρίου και θεμελιώθηκαν εξωτερικά οι κόγχες του Ιερού Βήματος, δημιουργώντας εσωτερικά στον Ναό άνετο και ευρύχωρο σολέα.
Στη συνέχεια κατασκευάστηκε ένα Παρεκκλήσιο - Βαπτιστήριο για τις ανάγκες βάπτισης ενηλίκων, νότια του Ναού ενώ βόρεια κατασκευάστηκε ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη διακονία του Ι. Βήματος. Ακολούθησαν η διαμόρφωση του εσωνάρθηκα και τα τοιχία του ναού μέχρι το δάπεδο του γυναικωνίτη.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν το καλοκαίρι του 2006. Την περίοδο αυτή κατασκευάστηκαν ο γυναικωνίτης του Ναού, τα δύο κλίτη μαζί με τις αντίστοιχες κόγχες του Ι. Βήματος και ολοκληρώθηκε η σκεπή στα παραπάνω κλίτη.
Την άνοιξη του 2008 των εργασιών κατασκευάστηκε η σταυροειδής σκεπή του Ναού με τον κεντρικό τρούλο, η δυτική επέκταση του Ναού με την κατασκευή εξωνάρθηκα και η διαμόρφωση της νέας κεντρικής εισόδου. Επίσης τοποθετήθηκε ο μαρμάρινος σταυρός του τρούλου και ο αλεξικέραυνος.
Το φθινόπωρο του 2011 τοποθετήθηκαν εσωτερικά οι μαρμάρινες κορνίζες στη γένεση των τόξων και των θόλων του ναού και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των εσωτερικών επιχρισμάτων.
Ακολούθησε (καλοκαίρι 2012) η τοποθέτηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Τον Οκτώβριο του 2013 τοποθετήθηκε το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσηςδροσισμού του κτηρίου και έγινε η τελική διαμόρφωση του δαπέδου. Παράλληλα άρχισαν να κατασκευάζονται τα βιτρώ υαλοστάσια για τα παράθυρα και τις πόρτες του Ναού.
Από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση των κουφωμάτων του κτηρίου με τα βιτρώ υαλοστάσια.
Το 2017 μετά από αγορά από την Ενορία ακινήτου ιδιοκτησίας του κ. Κωνσταντίνου Μηλαθιανάκη, για την διαμόρφωση του αύλειου χώρου του νέου Ναού κατασκευάστηκαν οι κεντρικές κλίμακες αυτού, το νότιο πρόπυλο εισόδου και μέρος του βόρειας εισόδου. Επίσης το ίδιο διάστημα (2017-2018) κατασκευάστηκε το γραφείο της Ενορίας, το κωδωνοστάσιο και έγινε η διαμόρφωση του αύλειου χώρου.
Σήμερα (2021)έχει αρχίσει να καλλωπίζεται εσωτερικά ο Ναός με την τοποθέτηση των κεντρικών φωτιστικών σωμάτων και του σολέα την αγιογράφηση ιερών εικόνων κ.α.
Η σύντομη αποπεράτωση του Ι. Ναού είναι διακαής πόθος όλων των κατοίκων του οικισμού μας. Παράλληλα θα δοθεί και νέα πνοή στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού – Πνευματικού Κέντρου «Άξιον Εστίν» της ενορίας μας, αφού με την αποπεράτωση του κυρίως Ι. Ναού, το ημιυπόγειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη στέγαση και τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου.

Για να παρακολουθήσετε την πορεία εργασιών της ανέγερσης του Ναού μέσω φωτογραφιών ανατρέξτε στο Μενού "Φωτογραφικό υλικό".


Εκτύπωση   Email