Εκτύπωση

ACCamera 3B

1. Γενικά
Συμπληρώνονται εφέτος (2017) είκοσι δύο χρόνια από την κατάθεση του θεμελίου λίθου για την ανέγερση του Ι. Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον εστίν» της Ενορίας μας. Οι εργασίες στο εσωτερικό του κυρίως Ιερού Ναού μας, έχουν προχωρήσει αρκετά όπως διαπιστώσατε στην τελευταία Θ. Λειτουργία που τελέσαμε σ’ αυτόν. Πρόσφατα έγινε και η αποπληρωμή εργασιών του Ναού που εκκρεμούσαν από παρελθόντα έτη και που οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δεν μας άφησαν να τακτοποιήσουμε νωρίτερα.

2. Εκκρεμείς εργασίες.
Οι εργασίες που απομένουν ακόμα μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του Ναού είναι πολλές. Όμως, ο νέος Ναός θα μπορεί να δοθεί στην κοινή λατρεία αμέσως μετά την τοποθέτηση του δαπέδου και την κατασκευή των κλιμάκων από τη βόρεια και νότια πλευρά του. Στις φωτογραφίες δίπλα παρουσιάζεται η μελέτη δαπεδόστρωσης του νέου Ναού, σε ρεαλιστική απόδοση δηλαδή πώς θα είναι εσωτερικά ο Ναός μετά την δαπεδόστρωσή του.

3. Μελέτη δαπεδόστρωσης Ιερού Ναού.
Το δάπεδο αποτελείται από λευκό μάρμαρο Κοζάνης με διάφορα σχέδια και μπορντούρες. Αυτή η μελέτη δαπεδόστρωσης, είναι μία από τις τρεις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τον Ναό μας από διάφορες εταιρείες. Είναι η οικονομικότερη και έχει εγκριθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης με την υπ’ αριθμ. 75/31-05-2013 Απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.
Την μελέτη πραγματοποίησε η εταιρεία Παπαθυμιόπουλος. Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε διότι αφενός αυτή έχει μελετήσει και πραγματοποιήσει πλήθος εκκλησιαστικών έργων (μαρμαρόστρωσης δαπέδων Ιερών Ναών) αφετέρου διότι διατηρεί λατομείο μαρμάρου στην Κοζάνη γεγονός που μειώνει το κόστος αγοράς του μαρμάρου από την Ενορία.

ACCamera 4B

4. Κάλυψη δαπάνης.
Παρόλο όμως που το κόστος αγοράς των μαρμάρων έχει μειωθεί αισθητά, η Ενορία μας αδυνατεί να καλύψει όλη τη δαπάνη για την εκτέλεση του έργου. Η Περιφέρεια Κρήτης υποσχέθηκε πριν δύο έτη την εκταμίευση όλου σχεδόν του ποσού που απαιτείται για την αγορά και την τοποθέτηση του δαπέδου. Δυστυχώς όμως, όπως και τότε, έτσι και τώρα, σε πρόσφατη επίσκεψή μας στον κ. Περιφερειάρχη, αντιμετωπίσαμε προβλήματα νομικής φύσεως για την εκταμίευση των χρημάτων. Παρόλα αυτά, ο κ. Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ι. Μαστοράκης, δεσμεύτηκαν για την αγορά ενός μέρους των μαρμάρων μέσω του Δήμου Χερσονήσου και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

5. Τρόποι κάλυψης δαπάνης.
Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα κομβικό σημείο, για τη λειτουργία του νέου Ναού της Ενορίας μας. Όπως και στο παρελθόν έγινε με τα παράθυρα και τις πόρτες του Ναού, έτσι και τώρα, σας παρακαλούμε να στηρίξουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για την τοποθέτηση του δαπέδου και παρακαλούμε να καταθέσετε την αγάπη σας για την υλοποίηση του τόσο σημαντικού έργου που θα μας δώσει την δυνατότητα λειτουργίας του κτηρίου του νέου Ναού.
Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης των μαρμάρων έχει κοστολογηθεί στα εκατό (100,00) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει από το περίσσευμα της αγάπης του και να αγοράσει ένα τετραγωνικό ή δύο ή όσα εκείνος επιθυμεί.
Η Ενορία έχει δημιουργήσει λίστα δωρητών, όπως έπραξε και κατά το παρελθόν με τα κουφώματα του Ναού.

ACCamera 7C

6. Τρόπος αποπληρωμής.
Η αποπληρωμή της αγοράς των μαρμάρων ανά τετραγωνικό μέτρο, μπορεί να γίνει με χρηματική δωρεά δύο ισόποσων δόσεων των πενήντα (50,00) ευρώ και σε περίπτωση αγοράς περισσοτέρων τε-τραγωνικών μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις.
Η Ενορία με τη σειρά της θα εκδίδει για κάθε οικονομική καταβολή το νόμιμο παραστατικό της χρηματικής δωρεάς.

7. Ευχαριστίες.
Οι Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας, εκφράζουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας για την ανταπόκρισή σας σε όλες τις εκκλήσεις μας, για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον εστίν». Είμαστε βέβαιοι ότι για μία ακόμη φορά ότι θα ανταποκριθούμε όλοι και θα προσθέσουμε το λιθαράκι μας για την αποπεράτωση αυτού του μεγάλου έργου.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Νικόλαο Κοντογιωργάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικό Ε.Μ.Π., για την ρεαλιστική απεικόνιση του δαπέδου του Ναού μας, όπως εικονίζεται στο φυλλάδιο αυτό.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.